Beleggen in technologie | Rendement door innovatie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Technologiebeleggers moeten aandelen selecteren op de terreinen waarop ze actief zijn, zoals cybersecurity of artificial intelligence, en op omzetgroei, zo bleek in de elfde aflevering van de webinarreeks Beleggers Boulevard over beleggen in technologie.

Gasten in deze aflevering over beleggen in technologie waren Martijn Rozemuller (VanEck), Hildo Laman (Beleggers Belangen) en Rabi Safi.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistieken, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laman ziet dat voor techbedrijven de winstgevendheid onbelangrijk lijkt, niet alleen voor startups, maar ook voor giganten als Amazon. “Daar blijft de winstgroei al jaren achter bij de omzetgroei en ik was benieuwd of dat met de nieuwe ceo Andy Jassy zou veranderen. Niet dus, bleek bij de laatste kwartaalcijfers, terwijl je dat bij de andere technologiereuzen wel ziet gebeuren. Ik ben benieuwd hoe lang beleggers dat blijven accepteren. Tot nu toe wel.”

Ook stelde de technologiespecialist van Beleggers Belangen dat de veelbesproken dip voor de chipsindustrie er volgens hem op korte termijn niet gaat komen. “De productie wordt dit jaar enorm opgevoerd en dan is het logisch dat die op een gegeven moment groter is dan de vraag. Dat is echter niet wat ik tijdens de laatste kwartaalcijfers heb gehoord van de chipbedrijven zelf. Voor een chipdip zie ik dus op dit moment geen enkele aanleiding.”

Beleggers moeten rekening houden met technologie

Rozemuller wees erop dat de wetenschap altijd bepalend is geweest voor de economische groei – van stoommachine tot computer – en dat beleggers daarmee rekening moeten houden. “Thema ’s waar het volgens de directeur van VanEck Europe verstandig is in je portefeuille het accent op te leggen.”

  • kunstmatige intelligentie
  • de energietransitie
  • de waterstofeconomie
  • cloud computing

Een waarschuwingssignaal voor techbeleggers

Finance Influencer Rabi Safi, werkzaam geweest bij Google, Facebook en LinkedIn, legde uit waarom hij niet gediend is van bedrijven die winst  maken. “Dat betekent dat ze geld laten liggen dat ze zouden kunnen gebruiken om sneller te groeien.”

Dat de groei afneemt, ziet hij juist als waarschuwingssignaal om een technologieaandeel van de hand te doen. En ook technologiebedrijven moeten zich blijven vernieuwen. “Kijk naar Kodak, dat niet meeging met de digitale fotografie.”