10. FIRE en financiële onafhankelijkheid

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Onder jonge mensen is FIRE een bekende slogan. Het is de afkorting van Financial Independence/ Retire Early: snel financieel onafhankelijk worden en jong met pensioen.

De tiende aflevering van Beleggers Boulevard kende als hoofdonderwerp het realiseren van financiële onafhankelijkheid. Te gast hiervoor was Puck Landewé van ELFIN (voorheen FIRE For Women). Zoals altijd begon de aflevering echter met een blik op de actuele situatie op de beurzen met Martijn Rozemuller (VanEck) en, aanwezig namens Beleggers Belangen, Jeff Thijssen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistieken, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op Beursplein 5 en ook op Wall Street is de beweeglijkheid de laagste weken toegenomen, maar dat biedt ook kansen. Thijssen wees in dat opzicht op zijn tip op FlowTraders, de flitshandelaar die altijd profiteert als beleggers zenuwachtig worden. Rozemuller was het daarmee eens en noemde FlowTraders ‘een stootkussen voor slechte beurstijden’.

Voor de stelling van deze aflevering van Beleggers Boulevard gingen Rozemuller en Thijssen in op de vraag of de zware weging van technologie-aandelen in de Amerikaanse S&P500 vanuit het oogpunt van spreiding wel verstandig is. Ze waren het erover eens dat het vanuit het perspectief van indexbeleggers inderdaad verstandiger is om te beleggen in gelijk gewogen alternatieven, omdat ze hiermee beter de gewenste spreiding kunnen aanbrengen in hun portefeuilles.

Van beleggen naar financiële onafhankelijkheid

In zijn column maakte Rozemuller een bruggetje naar het onderwerp financiële onafhankelijkheid, waarvoor ondertussen Puck Landewé van ELFIN (voorheen FIRE For Women) in de studio was aangeschoven. Volgens hem draait onderwerp financiële onafhankelijkheid om vermogen opbouwen en bestaan daarvoor een paar simpele uitgangspunten:

  • Zo jong mogelijk beginnen met beleggen
  • Een goede spreiding aanbrengen
  • De kosten laag houden
  • Zo weinig mogelijk veranderen.

Financiële onafhankelijkheid voor vrouwen

Voor dat laatste punt, zo weinig mogelijk veranderen, ziet Landewé kansen voor met vrouwen. Het is iets waar ze bij uitstek beter in zijn dan mannen. “Of het nu gaat om een nieuwe baan of om beleggen, vrouwen willen voor 100% zeker zijn voordat ze beginnen, maar ze houden vervolgens ook strikt vast aan hun plan.”

Door op een simpele manier over beleggen te praten en een gemeenschap te creëren waarin ze samen aan de gang kunnen gaan, kunnen vrouwen volgens haar de barrière om te gaan beleggen overwinnen.

Achterliggende gedacht van Fire

Het uit de VS afkomstige FIRE (Financial Independence/Retire Early) is nu ook een hype in Nederland, maar volgens Landewé is financiële onafhankelijkheid meer dan ervoor te zorgen dat je voor je veertigste met pensioen kan. “Aangezien vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen en veel stellen uit elkaar gaan, is de kans groot dat vrouwen er op een gegeven moment alleen voorstaan. FIRE is een hype, maar de achterliggende gedachte van financiële onafhankelijkheid is dat niet.”

Uit de tiende aflevering van Beleggers Boulevard bleek dé truc om vrouwen te laten beleggen, ze meer zelfvertrouwen te geven. Dus op een simpele manier praten over beleggen en het op een simpele manier samen op gang zetten. Bevestiging is voor vrouwen belangrijk.